Abonneren  Inloggen

CPNB start petitie “21% btw, een waardeloos idee”

23 mei 2024

CPNB is een petitie gestart in reactie op het Hoofdlijnenakkoord, waarin plannen staan om de btw op boeken, kranten en tijdschriften te verhogen van 9% naar 21%. Onder het motto “21% btw, een waardeloos idee” roept de stichting mensen op de petitie te tekenen en ervoor te zorgen dat de btw op boeken laag blijft. De petitie is binnen 24 uur al meer dan 31.000 keer ondertekend.

‘Boeken lezen is van grote waarde voor mens, samenleving én economie’, aldus de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. ‘Boeken zijn de dragers van onze cultuur en laten mensen van jongs af aan ook andere werelden en gezichtspunten zien. Taalvaardigheid en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, op school en op de arbeidsmarkt. Terecht dus dat in het hoofdlijnenakkoord staat dat leesvaardigheid absolute prioriteit krijgt en het bevorderen van de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak wordt van het hoger onderwijs. De voorgenomen hogere btw op (kinder)boeken zal echter leiden tot een forse prijsverhoging. Dat maakt boeken minder toegankelijk. Een slechte zaak, want het Nederlandse (kinder)boek is dé basis van lees- en taalvaardigheid.’

Eveline Aendekerk, directeur van CPNB, zegt in een interview met RTL Nieuws dat ze verwacht dat mensen minder boeken zullen kopen en dat ook bibliotheken door de maatregel duurder zullen worden. ‘Gelukkig kunnen kinderen nog gratis lid worden van de bibliotheek, maar we weten dat het belangrijk is dat kinderen boeken kunnen bezitten. Boeken om je heen hebben, thuis, wakkert de leeslust aan. Dat bemoeilijk je op deze manier.’

Mogelijk verdere acties

Waarschijnlijk volgen er naast de petitie, ‘Een actie van Stichting CPNB namens het boekenvak, schrijvers, vertalers en vooral iedereen die van lezen houdt’, verdere acties. ‘We zijn nu met verschillende brancheorganisaties in conclaaf, zegt Aendekerk tegen RTL Nieuws. ‘We zijn aan het kijken wat we het beste kunnen doen. Er gaan zeker dingen gebeuren.’

In het artikel van RTL Nieuws komt ook Kamerlid Claudia van Zanten van BBB aan het woord. ‘Elke bezuiniging doet pijn en we hebben ons best gedaan om dit zo eerlijk mogelijk te doen’, zegt ze over de verhoging van belasting op kunst en cultuur. ‘Met aandacht voor mensen in de knel en gezonde overheidsfinanciën. Gelukkig hebben we nog wel op ons verzoek bioscopen en dagrecreatie hier buiten kunnen houden.’

Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van NSC zegt: ‘Deze belastingverhoging heeft nooit onze voorkeur gehad. Om tot overeenstemming te kunnen komen, hebben we op een aantal onderwerpen compromissen moeten sluiten. Dit is daar één van.’

Bezoek de website voor meer informatie over de petitie.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief