Abonneren  Inloggen

Startschot onderhandelingen grafimedia cao

19 januari 2024

De huidige grafimedia cao loopt af op 1 april 2024. Voorbereidingen voor de nieuwe cao, met geplande ingangsdatum 1 april, zijn in volle gang, meldt het KVGO. Als startschot is door de werkgeversvereniging een voorstellennota naar de vakbonden gestuurd.

´We zijn blij om te melden dat de voorstellennota aan de vakbonden is verstuurd,´ aldus de werkgeversvereniging KVGO. ´Dit ter voorbereiding op de inhoudelijke onderhandelingen die gepland staan voor februari en maart.´

Inflatie en onzekere omstandigheden

´Zowel werknemers als werkgevers worden geconfronteerd met de gevolgen van inflatie en onzekere omstandigheden. Werkgevers schatten daarom in dat het vinden van de juiste balans de belangrijkste uitdaging zal vormen, tijdens de komende cao-onderhandelingen. In de voorstellennota staan alle werkgeversvoorstellen en de achtergronden. Klik hier om de nota in zijn volledigheid te lezen.´

In Duitsland eisen vakbonden 12% meer loon

Het is nu afwachten welke positie de vakbonden innemen. Gaan die net als hun Duitse collega Verdi voor 12%? De Duitse grafimedia vakbond Verdi eist in de komende cao-onderhandelingsronde van 2024 12% meer loon voor de ruim 110.000 werknemers in de grafische industrie. Het niveau van de vraag komt ook overeen met het ‘unanieme resultaat van een enquête onder werknemers in oktober en november,’ meldt de vakbond. De Duitse grafimedia werkgeversvereniging (BVDM) wijst Verdi's ideeën resoluut af ‘gezien de economische situatie in de industrie’.