Abonneren  Inloggen

KVGO Young Management programma: ‘Verandering is de enige constante’

30 mei 2023

In februari organiseerde het KVGO de kick-off van het Young Management programma. Ruim 20 jonge ondernemers en leidinggevenden in de grafimediabranche gingen in Blue City in Rotterdam met elkaar in gesprek over de invulling van het programma en de meerwaarde van dit netwerk. PRINTmatters sprak met een aantal van hen, onder wie Eric Roos, directeur van de Toekomst.

Met het Young Management programma wil brancheorganisatie KVGO ervoor zorgen dat hun jonge leden – die de toekomst zijn van de sector – de beste ondernemers (kunnen) zijn. De vereniging wil de thematische netwerkbijeenkomsten blijven organiseren in 2023. Dat het initiatief voldoet aan een behoefte, blijkt wel uit de gesprekken die we hadden met onder anderen Eric Roos.

Interactieve aanpak

Eric Roos, directeur van de ruim 40 man tellende grafimedia-onderneming de Toekomst in Hilversum begint: ‘Een compliment aan het KVGO dat ze deze kick-off organiseerden met de interactieve aanpak waarbij deelnemers zelf onderwerpen voor volgende sessies kunnen aandragen.’

Achtergrond

Eric is 30 jaar en sinds 1 januari 2023 directeur van de onderneming die print, drukt en signage levert. Daarnaast hebben ze een IT-bureau voor websites en platformen en een ontwerpstudio. Eric studeerde commerciële economie en werkte in sales- en marketingfuncties bij online- en digitaal georiënteerde ondernemingen. Een paar jaar terug stapte hij in het familiebedrijf. Als derde generatie, samen met 2 neven, is hij verantwoordelijk voor de toekomst van de Toekomst. ‘Ik had altijd al het plan om ondernemer te worden en bij ons grafische familiebedrijf aan de slag te gaan.’

Eric de Roos, directeur van de Toekomst: ‘Het is voor jongere ondernemers waardevol om ervaringen te delen, nieuwe inzichten te krijgen. Verandering is namelijk de enige constante.’

Reden voor deelname

Als redenen om mee te doen met het Young Management programma geeft hij aan dat zo’n programma kan bijdragen aan zijn ontwikkeling als ondernemer ‘en omdat ik geen grafische achtergrond heb, leer ik de grafimediabranche wat beter kennen en kan ik netwerken. Grafische bedrijven lijken veel op elkaar en hebben vergelijkbare uitdagingen op het gebied van personeel, de veranderende markt en innovaties. In plaats van het wiel steeds opnieuw uit te vinden, lijkt het mij praktischer om van collega-ondernemers te leren. Tijdens de bijeenkomst vond ik de overeenkomsten en verschillen in aanpak van probleemsituaties door collega-ondernemers, het meest interessante om te zien.’

De toekomst

Een van de onderwerpen die Roos aandroeg voor een volgende keer gaat over vergrijzing. ‘Zeker op het gebied van automatisering en digitalisering komt er van alles op ons af. Hoe zorg je dat je de oudere drukker of ordermanager meekrijgt in die verandering? En hoe behoud je tegelijk hun enorme kennis en ervaring? Als de onderwerpen maar enigszins relevant zijn ben ik er volgende keer weer bij. Kijken waar vraag naar is en daarop sturen. Ik denk dat het voor jongere ondernemers heel waardevol is om ervaringen te delen, nieuwe inzichten te krijgen. Ga er vanuit dat verandering de enige constante is.’

Young Management programma

Geïnteresseerden tot 45 jaar die eigenaar/directeur, bedrijfsopvolger of leidinggevende zijn van een lid van KVGO, kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor deze netwerkbijeenkomsten. 020 543 56 78 of info@kvgo.nl.

Lees ook de eerder gepubliceerde gesprekken met Arjen Bareman van de TekstBeeld Groep en Jeika Bredewold van Bredewold Communicatievormgevers

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het KVGO.

Tekst: Robbert Delfos