Abonneren  Inloggen

Succesvolle aftrap Young Management programma KVGO: ‘Elkaar van dienst zijn’

9 mei 2023

Het KVGO organiseerde in februari de kick-off van het Young Management programma. Ruim 20 jonge ondernemers en leidinggevenden in de grafimediabranche gingen in Blue City in Rotterdam met elkaar in gesprek over de invulling van het programma en de meerwaarde van dit netwerk. PRINTmatters sprak met een aantal van hen, waaronder Arjen Bareman van de TekstBeeld Groep.

De hele grafimediasector is aan sterke veranderingen onderhevig. Jonge ondernemers en managers moeten zich goed oriënteren om onderbouwde keuzes te kunnen maken. Daarom nam het KVGO het initiatief om een Young Management programma op te tuigen. Zo wil de brancheorganisatie ervoor zorgen dat hun jonge leden – de toekomst van de sector – de beste ondernemers (kunnen) zijn. De meer dan 20 deelnemers werden geïnspireerd door Arie Hooimeijer, oprichter van PaperInnovator. Hij hield een boeiend betoog over de circulariteit van papier en de innovaties die op dit moment ingevoerd worden. Daarna werden de ondernemers uitgedaagd in een sessie over leiderschap.

Brecht Grieten en Dick Naafs, respectievelijk directeur en voorzitter van het KVGO, presenteerden de plannen met dit programma. Zo wil de vereniging de thematische netwerkbijeenkomsten blijven organiseren in 2023. Het initiatief voldoet aan een behoefte. Dat blijkt wel uit de gesprekken met een aantal deelnemers.

De familie-onderneming overnemen

Arjen Bareman van de TekstBeeld Groep is enthousiast over het initiatief van de branchevereniging om jonge ondernemers en leidinggevenden bij elkaar te brengen. Op zijn Linkedin-pagina staat als functie accountmanager, maar ten tijde van dit interview was zijn aanstaande verantwoordelijkheid reden voor inschrijving. ‘Ik ben bezig om de familie-onderneming over te nemen. Het mailtje van het KVGO over het Young Management programma sprak me aan. Zo leer ik meer grafische ondernemers van mijn leeftijd kennen en bouw ik een netwerk op.’ (Inmiddels is Arjen directeur - redactie).

Achtergrond

Bij de TekstBeeld Groep werken zo’n 20 mensen, waarbij de gespecialiseerde drukkerij en het marketingbureau in Terneuzen zitten. Verder bestaat de onderneming uit een verkoopkantoor in Zoetermeer en een kantoor met opslag in Eindhoven. Bareman deed geen grafische school. ‘Ik heb bedrijfskunde voor midden- en kleinbedrijf gestudeerd. Ik had destijds geen plannen om in het familiebedrijf te stappen, maar ben na mijn studie toch in de vestiging in Zoetermeer aan de slag gegaan. En ik ben gebleven.’

Reden voor deelname

Bareman vindt met name de nadruk op de jongere leeftijdscategorie een pluspunt. ‘De grafische branche lijkt soms een wat oudere wereld. Dan is het extra fijn om jongere ondernemers te spreken. Tegelijk is het interessant dat de groep divers is en een breed spectrum van grafische producties en diensten vertegenwoordigt. Zo specialiseren wij ons met bijvoorbeeld bijsluiters, bloemenkaartjes en kleinformaat instructieboekjes. Bovendien werden de onderwerpen duurzaamheid en leiderschap prikkelend gebracht.’

De toekomst

Actueel in Bareman’s onderneming is werken aan verdergaande automatisering, mogelijk als oplossing voor de naderende vergrijzing. ‘Personeel moet je zelf opleiden, want vakmensen zijn moeilijk te vinden.’ Misschien een mooi onderwerp voor een volgende sessie. ‘Ik kijk ernaar uit om vaker bij elkaar te komen om zo te leren over valkuilen en aanraders. En om de anderen en hun bedrijven beter te leren kennen.’ En nog een oproep aan nog niet deelnemende jonge ondernemers en leidinggevenden: ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd. En hoe meer kennis en ervaring je kunt delen. Ik heb het idee dat deze groep er voor openstaat om elkaar van dienst te zijn.’

PRINTmatters sprak ook met Jeika Bredewold van Bredewold Communicatievormgevers en met Eric Roos van de Toekomst. Hun verhalen en ervaringen met het Young Management Programma delen we binnenkort.

KVGO Young Management programma

Geïnteresseerden tot 45 jaar die eigenaar/directeur, bedrijfsopvolger of leidinggevende zijn van een lid van KVGO, kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor deze netwerkbijeenkomsten, via 020-543 56 78 of info@kvgo.nl.

Ledenvergadering KVGO

KVGO organiseert op 30 mei een ledenvergadering. Aanmelden kan via: 020 543 56 78 of info@kvgo.nl.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het KVGO.

Tekst: Robbert Delfos


Wil je het PRINTmatters magazine in de bus ontvangen?

Neem een proefabonnement