Abonneren  Inloggen

Bijbel voor kroning Charles in opdracht gemaakt

25 april 2023

Voor de kroning van Koning Charles op 6 mei is een speciale bijbel gemaakt. Aartsbisschop Welby gaf Oxford University Press de opdracht om de bijbel te produceren. De met hand in leer gebonden bijbel is met bladgoud gedecoreerd door de Londense boekbinders Shepherds, Sangorski & Sutcliffe, die ook de bijbel produceerden voor de kroning van Koningin Elizabeth II.

Het ontwerp van de band - een samenwerking tussen Oxford University Press en de binders - is geïnspireerd op zowel historische kroningsbijbels als de liefde van Charles voor de natuur. Tijdens de dienst in Westminster Abbey wordt de kroningsbijbel overhandigd aan de koning, die er zijn hand op legt als hij de kroningseed aflegt. Oxford University Press maakte ook de bijbel voor de kroning van de moeder van Charles, Koningin Elizabeth II, in juni 1953.

Vier exemplaren van de Kroningsbijbel

Er zijn vier exemplaren van de Kroningsbijbel gemaakt. De bijbel die in de dienst wordt gebruikt wordt na de kroning bewaard in de Lambeth Palace Library. Er zijn drie andere exemplaren geproduceerd: één zal aan de koning worden gegeven als een persoonlijk exemplaar, en de andere twee zullen in de archieven van respectievelijk Westminster Abbey en Oxford University Press worden bewaard.

De Kroningsbijbel voor Charles (Foto’s: Neil Turner i.o.v. Lambeth Palace)

Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters