Abonneren  Inloggen

Japanners investeren in Nederlandse producent van biologisch afbreekbare verpakkingen

14 april 2023

Het Japanse Nissha Co., Ltd. tekende afgelopen maand voor een miljoeneninvestering in PaperFoam, dat gespecialiseerd is in de productie van biologisch afbreekbare verpakkingen. Het hoofdkantoor van PaperFoam is gevestigd in Barneveld, waar vandaan alle Research & Development, verpakkingsontwerp en matrijzenbouw wordt aangestuurd. De productielocaties bevinden zich in Azië, Noord-Amerika en Europa.

PaperFoam levert geschuimde pulpproducten die worden vervaardigd door middel van gepatenteerde spuitgiettechnologie. PaperFoam® is lichtgewicht, dempend en eenvoudig aan te passen in elke vorm. De verpakkingen worden geleverd aan diverse markten, zoals medische producten, cosmetica, consumentenelektronica en persoonlijke verzorging. PaperFoam® wordt voornamelijk gemaakt van biobased materialen (pulp, zetmeel en water). De verpakkingen zijn volledig biologisch afbreekbaar.

‘Nu de wereldwijde belangstelling voor duurzaamheid groeit, trekken producten die plasticvrij zijn en een lage milieu-impact hebben de aandacht op de verpakkingsmarkt. Nissha heeft duurzame materialen voor die producten gepositioneerd als een van onze prioritaire markten’, aldus Nissha. Het bedrijf biedt PaperFoam® aan in zijn portfolio Ecosense Moulding (foto boven) een merk voor milieuvriendelijke vormproducten, voornamelijk gemaakt van plantaardige materialen.

Sterke partners

Het Financieele Dagblad meldt dat het Japanse bedrijf in ruil voor de investering 30% van de aandelen in PaperFoam in handen krijgt. Willem Derkman, een van de twee directieleden van PaperFoam, zegt in de krant: ‘We verwachten dat onze omzet de komende vijf jaar zal groeien van €20 mln tot €50 mln. Dat kan alleen met sterke en kapitaalkrachtige partners.'

Nissha zal de verkoopactiviteiten in onder andere Azië verder ontplooien. Ook zal het bedrijf PaperFoam® productieapparatuur installeren in het Nissha Sustainable Technology Center (Shiga, Japan) om de mogelijkheden voor prototyping en massaproductie voor Japanse klanten te versterken. ‘We gaan ook samen investeren in onderzoek en ontwikkeling en nieuwe technologieën ontwikkelen en doorontwikkelen, bijvoorbeeld voor het zoeken naar alternatieven voor piepschuim. Nissha heeft een eigen papier-spuitgietfabriek. Daar kunnen we ook ons voordeel mee doen’, zegt Derkman in het FD. PaperFoam heeft wereldwijd 250 werknemers waarvan er zo’n 100 in Nederland werkzaam zijn.

Een video van het productieproces bij PaperFoam

Lees hier het artikel in het Financieele Dagblad.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de wekelijkse PRINTmatters nieuwsbrief