Abonneren  Inloggen

Bijzonder papieren plafond voor expositie Escher in het Kunstmuseum

15 maart 2023

Beeld zaal ‘Natuur’ met installatie ‘Inverse Landscape' van Gijs Van Vaerenbergh en prenten van M.C. Escher. Fotograaf: Johnny Umans

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. Onder de noemer ‘2023: Den Haag stad van Escher’ vieren beide musea gezamenlijk het succes van Escher met meerdere tentoonstellingen en activiteiten door de gehele stad. Voor de tentoonstelling ‘Escher – Andere wereld’ in het Kunstmuseum zijn beroemde prenten van Escher gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het opvallende werk van Gijs Van Vaerenbergh ligt op het snijvlak van kunst en architectuur. Drukkerij Opmeer bv hielp met de realisatie van een uniek papieren plafond voor deze tentoonstelling.

‘Aangezien Opmeer al voor het Kunstmuseum werkt, ben ik benaderd met de vraag of wij dit project konden faciliteren, konden meedenken en adviseren,’ vertelt Irene van den Bosch, projectmanager bij Opmeer bv. ‘Het concept-ontwerp was om een golvend papieren plafond te realiseren in één van de tentoonstellingsruimtes. Het ging om 108 banen papier van 8 meter lang die volgens aangeleverde 3D bestanden van Gijs Van Vaerenbergh met de hand werden uitgesneden en middels staalkabels en draadklemmen werden gespannen en opgehangen in de zaal.’

Projectplan

Van den Bosch ging graag met het project aan de slag. ‘Na veel uitzoekwerk heb ik in Meere Reklame de juiste partner gevonden voor dit project. Begin maart 2022 hebben we de eerste gesprekken gevoerd met de projectleider van het Kunstmuseum, de tentoonstellingsbouwers en Van Vaerenbergh. De belangrijkste eis was dat het papier brandwerend moest zijn met een B1 normering. Na een zoektocht hebben we hiervoor het juiste papier kunnen vinden met een bijbehorend certificaat. Vervolgens hebben zowel wij als het architectenbureau testen uitgevoerd om te beoordelen of dit het juiste papier was.’

Na een aantal gesprekken werd een eerste mock-up versie gepresenteerd, waar enthousiast op gereageerd werd. Uiteindelijk kwam er eind augustus 2022 een akkoord op de plannen en kon het papier besteld worden. ‘Dat was best spannend in deze roerige papiermarkt. Na binnenkomst hebben we een 1:1 mock-up versie gemaakt van 5 stroken, om te controleren of onze ideeën zo uitgewerkt konden worden. We hebben het architectenbureau, de conservator en het projectteam uitgenodigd om dit te beoordelen en goed te keuren. Na wat aanpassingen is de zaal opnieuw ingemeten als definitieve maatvoering. Op 30 januari zijn we in zaal 5 gestart met het papieren plafond. 10 februari moest alles gereed zijn voor de opening van 18 februari 2023. Samen met het team zijn we uitgenodigd voor het openingsfeest en de reacties waren geweldig!’

De tentoonstelling ‘Escher – Andere wereld’ in Kunstmuseum Den Haag is tot 10 september 2023 te bezoeken. Meer informatie op de website van het Kunstmuseum.

Lees meer over de verschillende activiteiten in Den Haag in dit Escher-jaar.

Bron & Foto’s: Irene van den Bosch, Opmeer bv.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters