Abonneren  Inloggen

Extra belasting op huis-aan-huis drukwerk

20 januari 2023

Ook bij onze zuiderburen wordt het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk moeilijker. Duurzaam drukwerk komt ook al niet meer door de keuring. Een recent voorbeeld is de extra belastingverhoging op drukwerk in de gemeente Kruibeke.

HLN Het Laatste Nieuws meldt dat de gemeente Kruibeke de belasting op ongeadresseerd drukwerk ‘strenger’ maakt. Het vorig jaar ingevoerde systeem voldeed niet door een reeks kortingen. Al sinds juli 2021 wordt een belasting geheven op de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk op het grondgebied van Kruibeke. ‘De vele reclamefolders kosten niet alleen grondstoffen door het verbruik van papier maar zorgen ook achteraf voor kosten doordat ze ingezameld en verwerkt moeten worden bij het papierafval.’ Met een belasting wil de gemeente de verspreiding van dit soort drukwerk ontmoedigen.

Stop op korting voor ecologisch drukwerk

In de praktijk bleek de belasting echter niet rendabel door een uitgebreide reeks kortingen en vrijstellingen. Daar wordt nu fors in gesnoeid. Zo wordt er geen reductie meer gegeven voor ecologisch drukwerk en gaat men ook geen onderscheid meer maken op basis van gewicht, maar wel op het aantal pagina’s. Voor scholen, openbare instellingen en verenigingen erkend door een adviesraad blijft er wel een vrijstelling op het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk.