Abonneren  Inloggen

Nieuwe Suske en Wiske over drukker Plantijn

12 januari 2023

In het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen is een nieuw album van Suske en Wiske voorgesteld. ‘De Geplaagde Plantijn’ gaat over de zestiende-eeuwse Antwerpse drukker Christoffel Plantijn. Het stripverhaal kadert in de bredere campagne rond ‘Het Verhaal van Vlaanderen’.

In het kader van de VRT-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ geeft de Standaard Uitgeverij een nieuw Suske & Wiske album uit. In ‘De Geplaagde Plantijn’ keren Suske en Wiske terug in de tijd en ontmoeten Christoffel Plantijn, de visionaire oprichter van de grootste uitgeverij in de 16de eeuw, de Officina Plantiniana.

Boekdrukkunst

Het nieuwe album van Suske & Wiske ‘De Geplaagde Plantijn’ ligt nu in de winkels. Daarin bevinden onze striphelden zich in het Antwerpen van de 16de eeuw en ontdekken ze de man achter de drukker Christoffel Plantijn. De samenwerking met de reeks brengt een belangrijk deel van de Vlaamse geschiedenis tot leven op een vernieuwende manier, en geeft de lezers van Suske & Wiske de kans om Plantijn en de boekdrukkunst te leren kennen.

Drukwerk voor protestanten en katholieken

‘Plantijn leverde drukwerk aan protestanten én katholieken in een tijd waarin dat op zijn minst gewaagd was te noemen,’ vertelt scenarist Peter Van Gucht. ‘Dat was meteen de inspiratie voor het verhaal. Maar ook als historische figuur vind ik hem interessant. Ik hou van de rijke historie van de stad Antwerpen en Plantijn hoort daar vanzelfsprekend bij.

Begonnen als boekbinder

Hij was een pionier in de boekdrukkunst, maar ook als uitgever kende hij een onwaarschijnlijk succes. Een selfmade man ook, begonnen als boekbinder die na een overval zijn job niet meer kon uitoefenen en dan maar besloot een drukkerij te beginnen in een verre, grote stad. Alsof wij vandaag naar New York zouden trekken om daar een bedrijf op te richten. Knappe gast.’

Gepersonaliseerde versie

In de museumshop zal een gepersonaliseerde versie van het album verkocht worden (in beperkte oplage), met extra uitleg over het verhaal van Christoffel Plantijn en zijn uitgeverij

Er komt een tijdelijke pop-expo in het museum over het maken van dit album

Suske & Wiske dag op woensdag 22 februari (krokusvakantie) met verschillende activiteiten (voorleessessies onder de stripboom, tekensessies van het album door de tekenaar, workshops karikatuurtekenen en veel meer).