Abonneren  Inloggen

Duitse papierindustrie vreest werktijdverkorting door hoge energiekosten

16 december 2022

54,3 procent van de Duitse papierfabrieken verwacht dat werktijdverkorting binnen afzienbare tijd mogelijk zal zijn. Dat blijkt uit een ledenonderzoek van branchevereniging DIE PAPIERINDUSTRIE. Veel bedrijven kunnen de explosieve energiekosten niet langer doorberekenen aan hun klanten. Bij twijfel is hun enige optie om de productie te verminderen, legt de voorzitter van de vereniging, Winfried Schaur, uit. De industrie heeft sinds mei een productiedaling van 12,5 procent geregistreerd.

Schaur waarschuwde ook voor fabriekssluitingen. ‘Als het niet mogelijk is om de energieprijzen weer op een acceptabel niveau te brengen, zullen er investeringsbeslissingen worden genomen tegen Duitsland als vestigingsplaats.’ Hij bekritiseerde het energiekostenbeheersingsprogramma van de federale overheid en zei dat de papierindustrie "niet of nauwelijks" ten goede komen. In de zware internationale concurrentie zetten de energiekosten de Duitse producenten onvermijdelijk in het nadeel.

Daarnaast wees Schaur erop dat de nadelen van de Duitse energievoorziening jarenlang voelbaar zullen zijn in de industrie als er niet snel actie wordt ondernomen. Hij riep de federale regering op om de energievoorziening te vergroten door gebruik te maken van alle beschikbare en toegankelijke bronnen. Ook mag de basisbelasting van het netwerk niet meer worden afgeschakeld voordat er echte alternatieven op het net zijn aangesloten. Als de federale overheid dienovereenkomstig handelt, kan ze van de energietransitie een uithangbord maken voor Europa en de hele wereld, zo meldt DIE PAPIERINDUSTRIE in een persbericht.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters