Abonneren  Inloggen

Probook investeert: Rug recht of rug rond?

23 november 2022

Probook.nl is een stevig groeiende webshop voor (hard) gebonden boeken in kleine oplagen, geprint van 1 tot 1.000 exemplaren. Met de meest recente investering speelt de Utrechtse luxe boekenspecialist in op de groeiende vraag naar gebonden boeken met een ronde rug.

PRINTmatters sprak al eerder met Probook.nl-eigenaren Izo Hoytink en Peter Lagerweij over de positieve ontwikkelingen bij de onderneming en publiceerde daarover. De onderneming, die print én bindt, groeide in het tweede coronajaar met maar liefst 30%. Die groei komt voort uit een toenemende behoefte naar luxe boeken in kleine oplages. Het is een algemene trend in drukwerkland dat oplages kleiner worden. De techniek speelt daar op in en verlaagt drempel na drempel. Dankzij digitaal drukken hoef je niet meer naar een bepaald oplageniveau toe om tot een efficiënte stuksprijs te komen. Oplage 1 is tegenwoordig normaal. Denk maar aan de fotoboeken die veel mensen bestellen na een vakantie.

Alle boekbindopties

Fijn is ook dat degene die een boek wil laten maken nu via de webshop van Probook.nl aan de hand genomen wordt. Alle vaktechnische bind-opties zijn duidelijk aangegeven van full colour omslagen tot linnen- en kunstlederen band, in bindwijzen van hard- en soft cover genaaid gebonden tot softcover gelijmd, een ruim assortiment papiersoorten, zwart/wit en full colourdruk op elke plek in het boek, diverse opties schutbladen, leeslintjes, kapitaalbandjes, tot en met gouden en zilveren opdruk op het omslag. Er wordt direct een prijs aan gehangen en je kan gebruik maken van een opmaaktool. Makkelijker kan het niet worden.

Nieuwe ronde rug machine

In zowel de particuliere als zakelijke markt groeit ook de wens om luxere producten te bestellen, iets dat er mooi uitziet en lang meegaat. Dat is precies het segment waar Hoytink en Lagerweij zich op richten. Met de investering in een ronde rugmachine -officieel heet dat een boekblokrondmachine- voorziet Probook.nl in iets bijzonders. Lagerweij: ‘Er is vraag naar boeken met een ronde rug. Dankzij die stevige bindwijze behouden ze hun vorm, ook al staan ze jaren rechtop in de boekenkast. Normaal kan dat alleen in grote oplages. Wij hebben een machine gekocht die zo’n luxe ronde rug in industriële kwaliteit mogelijk maakt vanaf oplage 1. Dat is uniek.’

Wetenschappelijke uitgeverijen

Hoytink: ‘Die vraag komt in eerste instantie vaak van wetenschappelijke uitgeverijen. Daar bestaat een sterke voorkeur voor een ronde rug. Wij verwachten dat, nu dit aanbod ook voor kleine oplages bestaat, dit ook in andere segmenten zal groeien. Er zijn wel partijen in de markt die zoiets soortgelijks aanbieden, maar die producties worden dan handmatig verwerkt. Als je dat resultaat goed bekijkt, dan zijn niet alle boeken gelijk en na verloop van tijd zakken ze scheef. Wij kunnen nu met een speciale machine kleine oplagen genaaid gebonden boeken met een stevige ronde rug op industriële wijze fabriceren. Daarmee blijven ze langdurig rond staan.’

Met deze investering laat Probook zien de marktontwikkelingen op de voet te volgen en er snel op in te kunnen spelen. De mogelijkheid om vanaf oplage 1 een boek met ronde rug te leveren is uniek.


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Probook en verscheen eerder in PRINTmatters 7 van 2022. Dit magazine ook ontvangen? Neem een proefabonnement en kies voor nazending.