Abonneren  Inloggen

Johnnie Walker bedrukt labels met AIR-INK, inkt gemaakt van vervuilde lucht

11 november 2022

Het Schotse whisky-merk Johnnie Walker heeft onlangs een limited edition serie black label whisky’s op de markt gebracht. De labels van de flessen in deze ‘Keep Walking City Collection’ zijn bedrukt met inkt die gemaakt is van de vervuilde lucht in steden.

Die ‘AIR-INK’ is een technologie van Graviky Labs. Het bedrijf vangt koolstof op uit o.a. schoorstenen en auto-uitlaten, scheidt de koolstof van het resterende afval en mengt het met een polymeer en een oplosmiddel om een zwarte inkt te creëren.

De labels voor de verschillende steden zijn gebaseerd op kunstwerken van verschillende kunstenaars: Alek Morawski uit Warschau, Okuda San Miguel uit Madrid, Shilo Shiv Suleman uit New Delhi, Mr Hure uit Istanboel, Gongkan uit Bangkok en Paola Delfín uit Mexico-Stad. In hun ontwerpen komt hun visie op hun stad tot uiting.

Duurzame technologieën

Johnnie Walker werkt voor dit project nauw samen met creative agency Bulletproof. ‘Een deel van dit project gaat eigenlijk over het kijken naar nieuwe duurzame technologieën die we kunnen introduceren bij Johnnie Walker’, zegt Rory Harker, associate creative director van Bulletproof. ‘De technologie inspireerde het idee, niet andersom. We vinden het geweldig dat dit ons dwong tot een zwart-wit-esthetiek die prachtig aansluit bij Black Label. Daarnaast is de inkt gemaakt van vervuilde steden, wat ons op het idee bracht om te werken met kunstenaars die sterk beïnvloed werden door de steden waarin ze opgroeiden.’

In deze TED Talk legt uitvinder Anirudh Sharma uit hoe hij op het idee kwam voor AIR-INK en hoe het ontwikkelingsproces verliep.

De flessen zijn uitgebracht in een oplage van 2500 stuks per stad en al bijna overal uitverkocht. De komende tijd zullen er regelmatig nieuwe steden worden toegevoegd.

Foto boven: credit Johnnie Walker


Ontvang iedere week het laatste nieuws in je mailbox

Schrijf je in voor de PRINTmatters nieuwsbrief