Abonneren  Inloggen

Tweetalige voorleesboeken voor gevluchte Oekraïense kinderen

26 oktober 2022

Non-profit initiatief "Better Time Stories" wil het oorlogsleed van Oekraïense vluchtelingenkinderen verzachten met tweetalige, interactieve kinderboeken. Via een mobiele app kunnen familieleden de boeken inspreken en voorlezen aan hun kinderen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is een kwart van alle Oekraïense kinderen het land ontvlucht: ongeveer 2 miljoen kinderen zijn gescheiden van hun familie en moeten zich staande houden in een nieuw land met een onbekende taal. Om deze situatie te verlichten, lanceerde de Oekraïense social-techondernemer Andriy Shmyhelskyy het project “Better Time Stories” via zijn bedrijf iKs B.V. Daarvoor werkt hij samen met Stichting Nummer 5, opgericht door de Nederlandse Prinses Laurentien en Prins Constantijn.

Verbinding met achtergebleven familieleden door voorleesboeken en voorlees-app

Het cadeaupakket verwelkomt de vluchtelingenkinderen in hun gastland en helpt hen vertrouwd te raken met de taal van hun nieuwe omgeving met vijf interactieve prentenboeken. Met de speciale voorlees-app kunnen familieleden die in Oekraïne zijn achtergebleven het verhaal op afstand inspreken.

File contains 6 different social media template, each within a folder.
File contains 6 different social media template, each within a folder.

Naast Laurentien van Oranje steunen ook de First Lady van Oekraïne, Olena Zelenska, de Duitse Elke Büdenbender (echtgenote van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier) en de Oostenrijkse Doris Schmidauer het project. Zij zullen de boeken voorlezen in hun eigen taal, zodat ook kinderen zonder familieleden om hen voor te lezen, kunnen luisteren naar het boek. ‘Ik ben diep geraakt door het leed van Oekraïense kinderen en hun moeders die van hun geliefden zijn gescheiden. Better Time Stories wil dit verzachten door hen dichtbij te brengen terwijl ze fysiek van elkaar gescheiden zijn’, zegt Prinses Laurentien over het project. Ook DS Smith heeft zich als partner verbonden aan het initiatief. Het bedrijf sponsort 100.000 verpakkingen om de boeken te kunnen verzenden.

Internationale donatiecampagne

Er is een internationale donatiecampagne gestart om zoveel mogelijk gevluchte Oekraïense kinderen te voorzien van een set boeken. Voor elke €15 die wordt gedoneerd, krijgt een Oekraïens gezin een set boeken. De campagne richt zich op het koppelen van donaties aan Oekraïense vluchtelingen in vier landen: Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België. De ambitie is om dit later uit te breiden naar meer landen.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de PRINTmatters nieuwsbrief