Abonneren  Inloggen
Van onze partner SCREEN Europe

Reprobir Dijital kiest voor de Truepress Jet520NX van SCREEN om te voldoen aan de groeiende vraag naar schoolboeken

19 oktober 2022

Met de installatie van een SCREEN Truepress Jet520NX wil Reprobir Dijital - een leidend bedrijf in de productie van educatieve en koffietafelboeken - zijn omzet de komende jaren vervijfvoudigen.

Turkse voorloper ziet sterke groei in digitaal printen

In 2011 begon het bedrijf als reprohuis. ‘Toen de vraag naar conventioneel drukwerk af begon te nemen en grote drukkerijen met een eigen CTP platen gingen maken, kochten we in 2018 onze eerste digitale printer om daarmee een nieuwe weg in te slaan’, legt Reprobir medeoprichter Onur Kemeç uit.

Sindsdien heeft Reprobir zijn positie in de voorhoede van de Turkse drukindustrie verworven. Het is een van de weinige bedrijven in Turkije die alleen maar digitaal drukt. De productiecapaciteit groeit jaar op jaar, terwijl zij de laatste trends en technologieën op het gebied van print nauw volgen.

Tijdens de pandemie zag de drukkerij in Ankara haar activiteiten groeien: ‘Vanwege de onzekere toekomst wilden uitgevers zo min mogelijk voorraad aanhouden,’ zegt Onur Kemeç. ‘In plaats daarvan richtten ze zich op online verkoop en lieten zij boeken drukken op basis van inkomende bestellingen. Alleen digitaal kon aan deze vraag voldoen.’

Kostentransparantie

Nu zijn uitgevers eraan gewend geraakt om geen voorraad aan te houden, voegt hij eraan toe. En ze willen een levertijd van drie dagen. Om aan de stijgende vraag te voldoen investeerde Reprobir in de Truepress Jet520NX, haar eerste high-speed inkjet printer. Deze keuze was met name gemaakt vanwege de gunstige prijs-prestatieverhouding en kostentransparantie. ‘Voorafgaand aan een opdracht weten we heel precies hoeveel inkt een job zal gebruiken en hoe snel deze klaar is’, zegt Kemeç.

De Truepress Jet520NX produceert een verkoopbare kwaliteit met 150 meter per minuut. Voor klanten met de hoogste kwaliteitseisen zijn er ook nog snelheden van 120 en 80 meter per minuut. ‘Met deze verschillende printmodes kunnen we de kwaliteit en prijs van de boeken afstemmen op de vraag van de uitgevers’, zegt Kemeç.

Sinds de installatie van de Truepress Jet520NX is de productie verhoogd van 1.000 naar 8.000 boeken per dag. In mei is het bedrijf verhuisd naar een groter pand in Ankara. ‘Gezien de snelle groei van de vraag naar digitale drukwerk in Turkije en de kwaliteit die de 520NX hier biedt, verwachten we onze omzet in de komende jaren te vervijfvoudigen’, aldus Kemeç.