Abonneren  Inloggen
Van onze partner Probook

Handige inslag-tool voor grafische bedrijven

18 augustus 2022

Veel drukkers maken gebruik van de expertise van Probook.nl. De Utrechtse onderneming is een stevig groeiende webshop voor (hard)gebonden boeken in kleine oplagen, geprint van 1 tot 500 exemplaren. Speciaal voor drukkers -met een eigen digitale pers ontwikkelde Probook een inslagschema-service.

De internetonderneming van Izo Hoytink en Peter Lagerweij telt 20 man en beschikt ook over eigen productie. Het barst van de boekbindkennis bij dit bedrijf. Je kan hier terecht voor alle te bedenken boekvarianten. Van full colour omslagen tot linnen- en kunstlederen band, in bindwijzen van hard- en soft cover genaaid gebonden tot softcover gelijmd, een ruim assortiment papiersoorten, zwart/wit en full colourdruk op elke plek in het boek, diverse opties schutbladen, leeslintjes, kapitaalbandjes, tot en met gouden en zilveren opdruk op het omslag.

Zelf printen, Probook.nl werkt af

‘Maar veel van onze grafische relaties hebben eigen printers,’ zegt Hoytink. ‘Speciaal voor onze grafische relaties met eigen printproductie ontwikkelden onze softwaremensen een hele handige tool, dat het zelf printen op inslag eenvoudig maakt. De drukker bepaalt heel gemakkelijk de gewenste boekvorm qua formaat, papier, kleur bedrukking en leeslintjes. Tegelijk is dat de calculatie en vervolgens kiezen ze er voor om pdf’s aan te leveren of ze kiezen er voor om zelf hun printwerk kunnen aanleveren. Ze krijgen een wederverkopersinlog en kunnen op basis van calculatie-informatie eenvoudig kiezen of wij hele productie doen of dat ze bijvoorbeeld zelf het binnenwerk printen.’

Barcodes bieden zekerheid

Lagerweij: ‘Door een druk op de knop ontvangt de opdrachtgever het inslagschema dat speciaal voor digitaaldruk-producties is ontwikkeld. Op het inslag voor de drukvellen staan barcodes. Die barcodes zorgen er voor dat er geen verzamelfouten gemaakt kunnen worden. Dat betekent dat als die drukkerij het printwerk aan ons levert en er zou per ongeluk ergens een velletje ontbreken, onze machine dat signaleert en afslaat. Geprinte boeken hebben een specifieke indeling. Voor genaaide boeken maken we zo optimaal mogelijke katerns. Via een geautomatiseerde flow zoeken wij de meest optimale indeling tussen papiersoort, gramgewicht, opdikking en het hele boek.’ Hoitink geeft een voorbeeld. ‘Bij 90 grams silk hebben we katerns van 16 of 20 pagina’s, terwijl we bij 150 grams mc indelen per 12 pagina’s. Ons uitgekristalliseerde softwaresysteem kiest je een zo optimaal mogelijke indeling, waarmee je de beste vorm van het boek krijgt.’ Lagerweij: ‘Het is vakmanschap, bijna algoritmisch, verpakt in software.’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Probook en verscheen eerder in ons magazine PRINTmatters 4. Nog geen abonnee? Neem een proefabonnement!