Abonneren  Inloggen

Afname oplages regionale dagkranten in VK

22 februari 2022

Bij de regionale dagbladen in het Verenigd Koninkrijk zijn printoplages over de hele linie gedaald. Wel lijkt het tempo van de daling af te nemen. Dit blijkt uit de laatste cijfers van ABC (Audit Bureau of Circulations).

ABC publiceerde gegevens voor 41 dagbladen voor de periode juli tot december 2021. De resultaten laten zien dat de oplage van betaald drukwerk bij de meeste kranten is afgenomen, in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Daarbij is gekeken naar betaalde losse exemplaren, betaalde meerdere exemplaren - in de volksmond 'bulks' genoemd - en betaalde abonnementen.

Dalingen

Het in Belfast gevestigde dagblad Irish News hield het beste stand tijdens de periode en registreerde een daling van 4 procent in de oplage. Ook de oplages van The Scotsman, Ipswich Star, East Anglian Daily Times, Belfast News Letter en Aberdeen Press & Journal daalden met slechts eencijferige percentages.

Uit de cijfers blijkt dat de krant The Press & Journal in Aberdeen de Britse krant blijft met de hoogste gecombineerde oplage. Alleen de P&J, Irish News, Dundee Courier en Liverpool Echo registreren nu oplages boven de 20.000 volgens die maatstaf.

De volledige lijst van regionale dagbladen in volgorde van betaalde oplagedaling staat hieronder.

Amerika

Ook de 25 grootste Amerikaanse kranten zagen de afgelopen twee jaar de print-oplagen krimpen met 30 procent. Lees meer.