Abonneren  Inloggen

Digitaaldruk in de mode

8 december 2021

DushaGreya is een bekend merk van de getalenteerde in Moskou gevestigde ontwerpster Natalia Dushagreya, die al haar energie en middelen in haar unieke creaties steekt. Door haar creativiteit te combineren met de allernieuwste digitale printtechnologie, brengt Natalia vrouwen in verrukking met opvallende, comfortabele kleding, die al jarenlang een ongeëvenaarde individualiteit en levendigheid uitstraalt.

Natalia Dushagreya, oprichter van DushaGreya: ‘De kwaliteit van digitale prints overtreft die van traditionele methodes.’

Mode op groot formaat printers

Om deze originele vorm- en kleurencollecties te creëren, gebruikt de onvermoeibare innovator Natalia Dushagreya niet alleen traditionele technieken en haar eigen knowhow, maar integreert ze ook actief de nieuwste digitale technologie in de productielijn, namelijk grootformaat printen op textiel. Digitale printapparatuur stelt de ontwerper in staat om alle patronen, ornamenten, samenvattingen, middeleeuwse thema’s en natuurlijke afbeeldingen op stof te reproduceren met een hoge resolutie en in een onbeperkt aantal kleuren - van delicate pasteltinten tot heldere en diepe verzadigde kleuren.

Vloeiende kleurovergangen

‘De kwaliteit van digitale prints overtreft die van traditionele stoffen, zowel in de verscheidenheid aan kleursamenstellingen als in het contrast en de helderheid bij het printen van kleine details of complexe geometrische elementen,’ verklaart de enthousiaste Dushagreya. ‘Digitale technologie maakt het mogelijk om uitzonderlijk vloeiende kleurovergangen te bereiken, wat bijna niet haalbaar is bij het gebruik van analoge drukmethoden. Als ontwerper zorg ik ervoor dat ik de voordelen van digitaal printen volledig benut bij het ontwerpen en produceren van mijn collectie.’

Hekel aan Russische winters

Dushagreya begon haar creatieve inspanningen als patroonontwerpster; jarenlang hield ze zich bezig met batik en de decoratie van afgewerkt textiel. Haar creatieve prestaties, gebaseerd op een actieve verbeeldingskracht en een constant verlangen naar unieke innovatieve oplossingen, kregen vorm in verschillende patenten, die synoniem werden met deze kunstenaar. In 2015, met veel professionele ervaring en boordevol creatieve ideeën, was de ontwerper in staat om haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken: het ontwerpen van bovenkleding voor vrouwen en het creëren van fundamenteel nieuwe producten in de mode. Dit was het begin van het merk DushaGreya. Dushagreya, die niet van de ijzige winter houdt, begreep wat alledaagse bovenkleding zou moeten zijn. Door een combinatie van creatieve ideeën, moderne technologieën en materialen kon ze DushaGreya-producten naar de top brengen, die vooral populair werden onder connaisseurs van comfort en originaliteit. Voor Dushagreya vormen winters een goede aanleiding om te pronken met haar elegante en individuele stijl, waardoor inwoners zich minder negatief voelen over het harde Russische klimaat.

Sublimatiedruk

In de periode dat het merk DushaGreya van de grond kwam, hadden Dushagreya en haar gelijkgestemde partner, tevens haar vader, Alexander Kordovatov, al ervaring op het gebied van sublimatiedruk. Ze wisten dat het bedrukken van stof voor nieuw te ontwikkelen maatwerk met deze technologie zou worden uitgevoerd. Er konden echter geen externe partijen worden gevonden die voldeden aan de kwaliteits- en deadline-eisen van het merk. Het team besloot zelf nieuwe apparatuur aan te schaffen en op hun eigen locatie te gaan printen. Kordovatov koos uiteindelijk voor een Mimaki JV300-160-printer. ‘Dit is in Rusland een populaire en veel verkochte dye-sublimatieprinter, dus die stond al gauw op de shortlist.’

Specialist Alexander Kordovatov, tevens vader en zakenpartner van Natalia Dushagreya, in de fabriek van DushaGreya.

‘s morgens bedacht, ’s avonds klaar

Het sublimatiecomplex zorgt ervoor dat de textielprint precies hetzelfde is als de ontwerper het oorspronkelijk bedoeld heeft. Volgens DushaGreya stelt sublimatie ontwerpers in staat om zeer snel een enorm scala aan producten te produceren, met minimale financiële en arbeidsinvesteringen. Als een ontwerper ‘s ochtends met een concept op de proppen komt, kunnen ze het onmiddellijk drukken en tegen de avond hebben ze een compleet stuk. Dankzij de sublimatietechnologie brengt de ontwerper elk seizoen verschillende collecties uit met verschillende thema’s.

DushaGreya’s eye-catching ontwerpen zijn te bewonderen tijdens internationale modeshows in Rusland en daarbuiten.

T-shirts, fleeces, truien, hoodies en trenchcoats

De ideeën van de ontwerper reiken al veel verder dan het oorspronkelijke concept van het modehuis en vereisen nieuwe oplossingen voor de implementatie ervan. Om het kledingassortiment uit te breiden en de lijnen aan te vullen met lichte jurken en accessoires, werd het noodzakelijk om niet alleen synthetische stoffen te gebruiken, maar ook natuurlijke stoffen met verschillende composities en texturen. Daarvoor koos vader Alexander voor een machine die direct op textiel print. Tegenwoordig bedrukt het bedrijf ook stoffen voor jurken, rokken, T-shirts, fleeces, truien, hoodies, trenchcoats en andere midwear.

Film- en popsterren

Het modehuis DushaGreya werkt nauw samen met zowel Russische als buitenlandse kunstenaars. Onder de creatieve partners van DushaGreya bevinden zich beroemde persoonlijkheden, zoals Nikas Safronov (Rusland), David Martiashvili (Georgië) en Anna Silivonchik (Wit-Rusland). De ontwerper krijgt niet alleen veel aanbiedingen van artiesten maar gaat ook actief op zoek naar originele artiesten met een eigen herkenbare manier en stijl. DushaGreya neemt regelmatig deel aan Russische en internationale modeshows, maar fashionista’s zijn niet de enige fans van DushaGreya. Veel film-, pop-, opera- en televisiesterren kiezen ook voor het merk.

Dit artikel komt uit ons vakblad. Meer lezen? Neem een proefabonnement!

Proefabonnement nemen