Abonneren  Inloggen

Turbo op de GEOMAN van NDC

18 juni 2021

Q.I. Press Controls (QIPC), de Nederlandse specialist in meet- en regelapparatuur voor de grafische industrie gaat aan de slag bij NDC in Leeuwarden. De manroland GEOMAN pers, bestaande uit 6 druktorens, wordt op scherp gezet met een volledig automatiseringspakket.

NDC Grafisch Bedrijf had al langer de wens om te investeren in vernieuwing en uitbreiding met closed-loop kleurregeling van de bestaande persautomatisering. ‘Dergelijke automatisering behoort tegenwoordig tot de standaard uitrusting van een moderne krantendrukkerij,’ zegt Henk Pronk, operations director, bij NDC Grafisch Bedrijf.

Besparing op grondstoffen

‘Aan de ene kant zorgt het voor besparingen op grondstoffen en verdere procesoptimalisatie. Aan de andere kant zal het de drukkwaliteit en –stabiliteit van al onze producties verhogen, zowel die van de dag- en weekbladen als van de commerciële orders. We kijken dan ook erg uit naar de samenwerking met QIPC. Deze ervaren we tot nu toe als zeer prettig en collegiaal, wat resulteert in een snelle terugkoppeling van vragen en opmerkingen,’ aldus Pronk.

Veel extra technische snufjes

De investering van NDC bestaat uit het complete automatiseringspakket voor de 6 toren manroland GEOMAN. Zo zullen IDS-3D camera’s de kleurdensiteit, kleurregister en vochtwater meten en regelen met daaraan toegevoegd de functionaliteiten voor fan-out light en smart pre-setting voor het inkt en vochtwater. De mRC-3D camera’s nemen de besturing van het afsnij- en zijdelingsregister voor hun rekening. NDC koos ook voor het automatisch aansturen van de afvalklep, wat resulteert in minimale inschiet. Om het rond te maken, zal het kwaliteitsmanagement systeem (IQM) de gedrukte kwaliteit documenteren en rapporteren.

Mediahuis

Paul Mutgeert, coördinator persplanning bij NDC: ‘De oplossingen van QIPC bieden vele functionaliteiten, waarmee een hoge automatiseringsgraad gerealiseerd wordt. Vanuit collega krantendrukkers hebben we enkel positieve ervaringen gehoord over QIPC. Ook binnen de eigen groep van Mediahuis, waartoe we sinds begin 2021 behoren.’ NDC is de laatste van alle productie faciliteiten van Mediahuis die nu geautomatiseerd is met QIPC.

Partnerschap

Drukkers en technici worden ondersteund en getraind bij de installatie en ingebruikname van de closed-loop persautomatisering. ‘De QIPC systemen zijn onderhoudsvriendelijk en betrouwbaar,’ zegt Arjan Rozema, manager maintenance. ‘Bij eventueel benodigde service ondersteuning, is deze goed bereikbaar en biedt service gerichte oplossingen. Alles is gericht op continuïteit. We hebben scherpe en uitdagende doelstellingen gesteld met betrekking tot grondstoffen en drukkwaliteit. Het spreekt ons erg aan dat QIPC deze ook met ons wil waarmaken.

Tot slot besluit Erwin van Rossem, directeur verkoop & marketing bij QIPC: ‘Ontzettend trots en verheugd dat wij deze automatiseringsopdracht hebben mogen aannemen. NDC was niet eerder een QIPC gebruiker, dus een extra mooie uitdaging voor ons team om de beloofde doelstellingen te behalen. Als kers op de taart is dit, tijdens ons 25-jarig jubileum jaar, onze 3e opdracht van eigen bodem; een fantastisch gebaar van waardering van onze thuismarkt.’

Toosten op de samenwerking tussen NDC Grafisch Bedrijf en QIPC - V.l.n.r.:Paul Mutgeert (coördinator persplanning bij NDC), Arjan Rozema (manager maintenance bij NDC), Erwin van Rossem (directeur verkoop & marketing bij QIPC), Henk Pronk (operations director bij NDC) en Steven Heijstek (project leader bij QIPC