Abonneren  Inloggen

Rode cijfers koenig & Bauer

26 maart 2021

De Duitse drukpersenbouwer Koenig & Bauer Group (Würzburg) kende in het boekjaar 2020 een omzetdaling van 17,4 procent, waardoor de omzet onder het miljard uitkwam en er verlies werd geleden. Als oorzaak wijst men naar de Covid 19-pandemie. Volgens een persbericht maakten de reisbeperkingen de internationale verkoopactiviteiten en de afhandeling van bestellingen en projecten moeilijker.

De binnenkomende orders daalden met 14,6% tot 975 miljoen euro; de orderportefeuille op 31 december 2020 bedroeg 632 miljoen euro, 7,9% lager dan vorig jaar. Naast de Covid-19-gerelateerde omzetdaling, hadden eenmalige kosten in het kader van het uitgebreide “P24x” -efficiëntieprogramma dat in het najaar van 2020 werd gepresenteerd voor een bedrag van 58 miljoen EUR een negatieve impact op de EBIT.

Eenmalige opbrengsten

Anderzijds hadden een eenmalige opbrengst uit de succesvolle uitkomst van een juridisch geschil (4 miljoen euro) en een eenmalige opbrengst uit een vastgoedverkoop in Frankenthal (5 miljoen euro) een positieve impact op de EBIT. Gecorrigeerd voor deze speciale effecten, bedroeg de EBIT 2020 min 19 miljoen euro. Rekening houdend met het renteresultaat, realiseerde Koenig & Bauer in 2020 een resultaat voor belastingen (EBT) van -73 miljoen euro.

Metal Print groeit

In het Sheetfed-segment daalden de binnenkomende orders met slechts 5,5%. Volgens Koenig & Bauer werd in 2020 groei gerealiseerd in zowel midden- en grootformaat vellenoffset als in vouwplakmachines, die voornamelijk door verpakkingsdrukkers werden besteld. In het vierde kwartaal behaalde Koenig & Bauer in het Sheetfed-segment inkomende orders voor EUR 178 miljoen, hoger dan het niveau van het jaar daarvoor (Q4 2019: EUR 166 miljoen). In het Special-segment noteerden Banknote Solutions, Kammann en Coding een daling van de binnenkomende orders. Metal Print -op blik drukken- groeide juist.

2021 beter

Voor 2021 verwacht het bedrijf een licht positieve bedrijfsontwikkeling. Deze voorspelling is gebaseerd op de aanname dat vooruitgang in vaccinaties, waaronder de Covid-19-virusmutaties, de Covid-19-beperkingen zal opheffen. Tegen deze achtergrond verwacht Koenig & Bauer een lichte -organische- omzetgroei van ongeveer 4% tot 1,07 miljard euro en een evenwichtige EBIT in 2021.