Abonneren  Inloggen

Verspreiding van lectuur essentieel

15 januari 2021

Uitgevers, distributeurs en brancheverenigingen doen een dringende oproep aan het kabinet om de verspreiding van lectuur als essentieel te zien. Dit zou betekenen dat boekwinkels hun deuren weer kunnen openen, met de daarbij geldende veiligheidsmaatregelen in acht genomen.

Audax doet ook oproep

Ook Audax, actief op het gebied gedrukte media en de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken, doet deze oproep. Algemeen Directeur Hubert de Leeuw: “Een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) vervult een belangrijke rol in het vormen van een mening en ondersteunt daarmee de vrijheid van meningsuiting. Nu het supermarktkanaal nog wel tijdschriften mag verkopen is een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan en durven wij zelfs te stellen dat er inmiddels sprake is van censuur. In de supermarkt wordt immers een beperkt assortiment gevoerd, waardoor een groot gedeelte van de titels nu nergens verkrijgbaar is. Hiermee wordt indirect ook de persvrijheid, zoals bepaald in artikel 7 van de grondwet, aan banden gelegd.”

Beschikbaarheid fysieke boeken

De boekhandelaren hebben na de sluiting in de belangrijke decembermaand moeite met het hoofd boven water te houden.Voor kleinere, specialistische uitgeverijen wordt het ook steeds moeilijker. Het zijn net hun titels die nu buiten het schap vallen. Distributeurs kunnen ondertussen, dankzij minder winkelpunten, de logistieke kosten niet langer dragen. De beschikbaarheid van fysieke boeken komt hiermee in het nauw.

Neem voorbeeld aan buurlanden

Audax heeft het kabinet gevraagd om een voorbeeld te nemen aan buurlanden Duitsland en België, waar boekhandels inmiddels als essentieel zijn aangemerkt. Ook heeft Audax verwezen naar een brief van de Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak (KvB) en het de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) van 18 december. Daarin bepleiten zij dat boeken essentieel zijn voor de geest, net als de buitenschoolse ontwikkeling van kinderen en het loopje naar de winkel door ouderen, juist nu in deze uitzonderlijke tijden.