Abonneren  Inloggen

Johan Enschedé Amsterdam opgesplitst en verkocht

4 november 2020

JEA (Johan Enschedé Amsterdam) heeft haar bedrijfsonderdelen per begin deze maand gesplitst en verkocht aan Loko Groep in Alkmaar, KJE (Koninklijke Joh. Enschedé) in Haarlem en Scanlaser in Zaandam. De JEA uitgeverij is verkocht aan het management. Voor een aantal mensen is ontslag aangevraagd.

‘De verkoop is een strategische keuze waarbij ook de economische ontwikkelingen van de afgelopen tijd een rol in hebben gespeeld,' aldus Jos van Leeuwen, ceo van JEA. ‘Wij staan voor kwalitatief werk waar veel klanten en business partners op vertrouwen. De uitdaging die daarmee voorlag, was om de juiste partijen te vinden om de continuïteit en kwaliteit te waarborgen en natuurlijk om zoveel mogelijk banen voor onze medewerkers te behouden.’

Loyalty & Promotions naar Loko, maar blijft in Amsterdam

De activiteiten op het gebied van Loyalty & Promotions, Communicatie en het algemene drukwerk worden overgenomen door Loko Groep uit Alkmaar. Deze activiteiten worden voorgezet vanuit de bestaande JEA locatie in Amsterdam en gaan verder onder de naam ‘JEA Paper Promotions’.

Ten Klei Print ook naar Loko

Ook JEA’s dochterondernemingen Ten Klei Print (Activations en Direct Mail) en BooQi Media Solutions (Compact Media) worden in hun geheel overgenomen door Loko. BooQi blijft onder eigen naam opereren vanuit Zaltbommel.

Enschedé Amsterdam terug naar moeder Enschedé Haarlem

Op 3 november is ook bekend gemaakt dat Koninklijke Joh. Enschedé (KJE) in Haarlem de waarde-drukwerk- activiteiten van Joh. Enschedé Amsterdam (JEA) overneemt. Koninklijke Joh. Enschedé neemt de activiteiten over op het gebied van stembiljetten, diploma’s, certificaten en aktepapier. Tevens behelst de overname de activiteiten voor het drukken van food- en farma-labels. Het is de ambitie van Koninklijke Joh. Enschedé om met deze overname haar activiteiten op het gebied van beveiligd drukwerk verder te versterken. Het bedrijf staat wereldwijd bekend als producent van waarde-drukwerk (security print) zoals het eeuwenlang drukken van bankbiljetten, postzegels en ID-bewijzen. Tot 2014 was Koninklijke Joh. Enschedé gedurende ruim dertig jaar het moederbedrijf van JEA en met deze overname ziet het bedrijf een aantal voormalige activiteiten en producten terugkomen bij het voormalige moederbedrijf.  

Overname past in waardedrukwerk-strategie

Gelmer Leibbrandt, algemeen directeur van Koninklijke Joh. Enschedé: ‘We zijn verheugd om het waarde-drukwerk en de food-labels van JEA toe te voegen aan onze portfolio en voor een aantal van hun ervaren en betrokken medewerkers een mooie toekomst te bieden. Deze acquisitie past perfect in onze strategie om wereldwijd een toonaangevende leverancier te zijn in waarde-drukwerkactiviteiten. Ook continueren wij voor de bestaande JEA-klanten de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid binnen onze goed uitgeruste en beveiligde productieomgeving in Haarlem.’

Jos van Leeuwen, ceo van JEA: ‘De verkoop is ingegeven door een strategische keuze van onze aandeelhouders. Met deze overgang wordt niet alleen de continuïteit richting klanten en business partners gewaarborgd, maar zal ook een verdere uitbouw en groei mogelijk worden. Bij KJE komen de betreffende klanten en activiteiten, als ook de betrokken medewerkers, in goede handen.’ De komende maanden worden machines en medewerkers geleidelijk overgeheveld van Amsterdam naar Haarlem, waarbij de lopende producties voor klanten gewoon doorgang vinden.

Printing On Demand naar Scanlaser

De activiteiten van JEA op het gebied van Printing On Demand zullen per eind van dit jaar overgaan naar Scanlaser in Zaandam, een specialist op dit gebied. Hiertoe is reeds een principeovereenkomst getekend.

Uitgeverij naar het management

Uitgeverij JEA wordt per 1 december verzelfstandigd. Daarvoor is een akkoord gesloten met het huidige management.

De komende maanden zal de splitsing en overdracht van de activiteiten in goed overleg tussen alle partijen plaatsvinden. Voor de medewerkers die niet mee overgaan is ontslag aangevraagd en treedt een sociaal plan in werking. De transitie zal naar verwachting eind van dit jaar afgerond zijn.