Abonneren  Inloggen

Rechter zet streep door fusie PostNL-Sandd; politieke powerplay afgestraft

11 juni 2020

De vergunning van de regering voor de fusie van PostNL en Sandd is ongeldig, want is onzorgvuldig tot stand gekomen. Dat stelt de rechtbank van Rotterdam in een zaak die twee postbedrijven tegen de fusie hadden aangespannen. Eerder noemde PRINTmatters de politieke powerplay van de regering inzake deze postfusie ook al "spelen met vuur". 

Vanwege het structureel dalende postvolume stelden PostNL en Sandd dat een fusie onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. Door de fusie zou PostNL echter monopolist op de Nederlandse postmarkt worden. Om die reden ging de Autoriteit Consument & Markt in september 2019 al niet akkoord met de samenvoeging. De marktwaakhond stelde dat vooral de zakelijke posttarieven door deze fusie in de toekomst waarschijnlijk flink hoger zouden uitvallen. Het Koninklijk Verbond Grafische Ondernemingen was één van de partijen die zich destijds uitsprak tegen de fusie. Duurdere zakelijke post zou een versnelling van de substitutie van papieren media door digitale media in de hand werken, wat uiteraard niet in het belang is van grafische bedrijven.

Onverstandige politieke powerplay

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken legde in november 2019 het oordeel van de ACM naast zich neer. Zij stelde een bijzondere regeling in werking om de fusie toch erdoor te drukken. Daarbij werd voor het eerst in de geschiedenis een oordeel van de ACM door een Nederlandse regering overruled. Wel beperkte Keijzer de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen. PostNL moest bovendien concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk..Reeds voordat Keijzer het ACM-oordeel overrulede - iets wat door insiders al werd verwacht - noemde PRINTmatters dit staaltje politieke powerplay in een commentaar "spelen met vuur".

En nu?

De rechter lijkt er ook zo over te denken en oordeelde dat de regering bij het verlenen van de fusievergunning "niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld". Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet: op 1 februari ging Sandd immers al op in PostNL, inclusief 4300 Sandd-medewerkers. Wordt vervolgd...

Bekijk dossier "Fusietraject PostNL - Sandd"